Osmý ročník tradiční podzimní konference Potraviny a farmacie na poslední chvíli musel změnit svou formu z „živého“ setkání v brněnském hotelu Avanti na on-line vysílání. Důvodem byla především zpřísněná opatření zaměstnanců v potravinářských provozech, kteří se kvůli sílící druhé vlně pandemie covid-19 nemohli z preventivních důvodů konference účastnit osobně. I přes všechny překážky se nakonec organizátorům ze společnosti Trade Media International podařilo dát dohromady celodenní webinář, který byl konferenci důstojnou náhradou a nabídnul představení trendů, které v současné době diktují trendy v modernizaci farmaceutických a potravinářských provozů.

Virtuální realita a umělá inteligence využitá nejen v potravinářských provozech

Ani další z představených témat neodbočily ze současných trendů, které doprovázejí modernizaci provozů. Využití virtuální reality efektivně, levně a rychle při projektování pracovišť představil Marek Bárdy z realizačně-konzultační společnosti CIE Consulting. Neméně zajímavá byla rovněž prezentace společnosti InfoConsulting, která nabídla příklady využití umělé inteligence při plánování prodeje a výroby. Nechybělo ani představené moderních dopravníkových systémů XTS v hygienickém provedení od společnosti Beckhoff Automation nebo rady, jak čelit výzvám ve spotřebním průmyslu baleného zboží, vyvolaným nepředvídatelným kolísáním poptávky, kratšími výrobními cykly výrobku nebo masovou customizací. „Současná situace klade nové požadavky na stroje pro výrobu spotřebního zboží. Důležité jsou eliminace prostojů, připravenost pro neznámé budoucí produkty, zisková výroba i v malých dávkách, vysoká produktivita a rychlé uvedení výrobků na trh. Proto přichází nová generace výrobních strojů – adaptivní stroje. Umožnují okamžité změny výroby za chodu, nákladově efektivní customizace a maximální efektivitu i pro malé série,“ vysvětlil Robert Charvát ze společnosti B&R.

Celý článek zde: Celý článek